Beeldmerk Orthopedietechniek De Hoogstraat Utrecht
smartphone
BEENPROTHESEN
voor volwassenen en jongeren
beenprothesen2018

Opbouw van een beenprothese

Prothesekoker

De prothesekoker

Een beenprothesekoker is speciaal voor u op maat gemaakt. Hieraan wordt de rest van de prothese, zoals de voet en de knie -in geval van een bovenbeenamputatie- vastgemaakt. Elke beenprothese heeft een buitenkoker. Dit is het gedeelte dat uw been omvat. Een prothesekoker maken is daarom maatwerk en handwerk. Wilt u een speciale kleur of print op de koker? Vraag dan uw instrumentmaker met u mee te denken. Zo kunt u een persoonlijk tintje aan uw prothese geven.
Liner

Liner

Het kan zijn dat het team met u kiest voor een liner. Dit is een hoes die over uw stomp komt. Een liner vangt de druk op uw been op en beschermt de huid van de stomp. Voor de bevestiging van de liner aan de koker zijn diverse oplossingen. Zo hebben we liners met pinsysteem, liners met een touwtje en liners met ringen. Ook hiervoor geldt dat u samen met de arts of instrumentmaker de liner kiest die het best bij u en uw activiteiten past.
Protheseknieën

Protheseknie

Wilt u een knie waarmee u niet zo snel struikelt of valt? Wilt u met de prothese sporten en fietsen? Dit zijn allemaal vragen die we in het eerste contact met u bespreken. Er zijn veel protheseknieën op de markt, met verschillende eigenschappen. Wij leveren alle soorten mechanische- en elektronische knieën. De elektronische knieën, zoals onder andere de C-leg of de Rheo-knee, passen zich automatisch aan, aan uw bewegingen. U kunt daardoor makkelijker een trap of een helling aflopen. De aanpassing van de knie aan de stand van de voet, zorgt ervoor dat u minder snel valt. Aan alle knieën zitten voor- en nadelen. We bekijken samen met u welke knie het best bij u past. Vraag uw instrumentmaker en arts welke knie zij voor u in gedachten hebben en waarom ze juist deze knie willen toepassen.
Verschillende prothesevoeten

Prothesevoet

Beweegt u veel of weinig met de prothese? Loopt u veel op ongelijk terrein? Wilt u de hakhoogte zelf in kunnen stellen? Iedereen heeft verschillende wensen waar wij onze producten op afstemmen. De prothesevoet wordt gekozen aan de hand van uw gewicht, activiteitenpatroon en uw wensen. Het kan zijn dat uw activiteitenniveau laag is. We kiezen dan meestal voor een ‘passieve’ voet. Deze voet voelt stabiel aan. Als u veel buitenshuis loopt en vrij actief bent, zullen we eerder kiezen voor een ‘actievere’ voet. Er bestaan ook voeten waarbij de hakhoogte ingesteld kan worden. Dit is vooral handig als u veel verschillende schoenen draagt en vaak van schoen wisselt. Vraag uw instrumentmaker om advies!

Nicole van Loen

118“Ik maak vooral onder- en bovenbeenprothesen. Van de instrumentmakers krijg ik de informatie, zodat ik aan de slag kan. Het werk bestaat in grote lijnen uit het gieten van de koker, het trekken van een proefkoker en het plaatsen van de eventuele knie. Verder assisteer ik bij het scannen van de benen en het corrigeren van de 3D- modellen in de computer. Dit alles bij elkaar maakt het voor mij een leuke afwisselende baan." Nicole van Loen, Orthopedisch technicus

Meer lezen

Contactformulier

Bel of mail ons