Protheseknie

Bij een amputatie door het bovenbeen, heeft u een protheseknie nodig. Er zijn verschillende soorten protheseknieën. Zo zijn er mechanische knieën, hydraulische knieën en elektronische knieën. Welke knie voor u geschikt is, hangt af van uw activiteitenniveau, mobiliteit en conditie.

Keuze protheseknie

In een overleg met de revalidatiearts en uw orthopedisch instrumentmaker geeft u aan wat uw wensen zijn bij het gebruik van de prothese. De arts bekijkt uw fysieke mogelijkheden en legt deze naast uw wensen. In overleg wordt de keuze voor de soort protheseknie gemaakt. De instrumentmaker zoekt de juiste fabrikant en stelt de prothese samen.

Elektronische knie

Een knie die door een computer gestuurd wordt, heet ook wel MPK (multi-processor-knee) of AAK (auto-adaptieve knie). Deze knieën hebben een sensor die ervoor zorgt dat de knie op elk moment de juiste stand heeft en u ondersteunt. U kunt met verschillende snelheden lopen, hoeft minder na te denken en kunt ermee de trap af lopen. Deze knieën zijn duurder dan de mechanische knieën en de zorgverzekeraar is dan ook wat terughoudend in het verstrekken ervan.