Protheseknieën

Protheseknieën

Bij een amputatie door of een reductiedefect aan het bovenbeen, heeft u een beenprothese met knie nodig. Er zijn verschillende soorten protheseknieën. Zo zijn er mechanische protheseknieën, hydraulische protheseknieën en elektronische protheseknieën. Welke beenprothese met knie voor u geschikt is, hangt af van uw activiteitenniveau, mobiliteit en conditie.

Keuze beenprothese met knie

In een overleg met de revalidatiearts en uw orthopedisch instrumentmaker geeft u aan wat uw wensen zijn bij het gebruik van de beenprothese. De arts bekijkt uw fysieke mogelijkheden en legt deze naast uw wensen. In overleg wordt de keuze voor de soort beenprothese met knie gemaakt. De instrumentmaker zoekt de juiste fabrikant en stelt de prothese samen.

Mechanische beenprothese

Bij een eerste beenprothese met knie wordt meestal gestart met een mechanische protheseknie. Er zijn verschillende soorten mechanische knieën, die elk op een andere manier werken. Een mechanische protheseknie kan bijvoorbeeld werken doordat u uw been naar voren zwaait, waarna de protheseknie op slot valt. Daardoor kunt u erop staan en een loopbeweging maken. Wanneer er aantoonbaar een meerwaarde is om op een elektronische beenprothese te lopen, kan ervoor gekozen worden om deze protheseknie bij de zorgverzekeraar aan te vragen.

Elektronische beenprothese

Een protheseknie die door een computer gestuurd wordt, heet ook wel MPK (multi-processor-knee) of AAK (auto-adaptieve knie). Deze protheseknieën hebben een sensor die ervoor zorgt dat de protheseknie op elk moment de juiste stand heeft en u ondersteunt. Met deze elektronische beenprothese kunt u met verschillende snelheden lopen, hoeft u minder na te denken en kunt u ermee de trap af lopen. Een elektronische beenprothese is niet voor iedereen een betere optie dan een beenprothese met een mechanische knie. Elektronische beenprotheseknieën zijn ook duurder dan de mechanische protheseknieën en de zorgverzekeraar is dan ook wat terughoudend in het verstrekken ervan. We gaan graag met u in gesprek om te kijken of een elektronische beenprothese wat voor u is.