Voetprothesen

of prothesevoeten

Voetprothese

Een voetprothese wordt gemaakt als u een deel van uw voet mist. Deze prothese zorgt ervoor dat het looppatroon verbetert en dat de stomp beschermd wordt. De voetprothese die dus een deel van uw voet vervangt is gemaakt van siliconen. Uw gezonde voet wordt zo natuurgetrouw nagemaakt, zo wordt er bijvoorbeeld goed naar de vorm van de tenen en de nagels gekeken. Vaak horen we van klanten terug dat ze het fijn vinden dat hun voet er weer “gewoon” uitziet.

Prothesevoet bij beenamputatie

Een prothesevoet is een voet die u nodig heeft als uw been onder of boven de knie geamputeerd is. Prothesevoeten zijn er in allerlei soorten en maten, geleverd door verschillende fabrikanten. Het is belangrijk dat een prothesevoet past bij uw activiteiten en leefstijl. Een actief persoon die veel sport heeft bijvoorbeeld een andere voet nodig, dan iemand die een zittend beroep heeft en wat minder behoefte heeft aan activiteiten. Onze orthopedisch instrumentmakers kunnen u voorlichten over alle mogelijkheden. Vraag ernaar in de paskamer.

K-levels en de prothesevoet

Misschien hoort u uw revalidatiearts of instrumentmaker weleens over het K-level praten. Een K-level is een indeling in activiteitenniveau en varieert van K0 tot K4. K 0 komt overeen met niet kunnen lopen. Een prothesevoet hoeft dus niet te helpen bij het lopen. K1 betekent bewegen binnenshuis. De prothesevoet is belangrijk om stabiliteit te bieden. K2 betekent dat u ook beperkt buitenshuis beweegt. De prothesevoet moet dus geschikt zijn voor verschillende soorten ondergronden en activiteiten. K3 bekent veel bewegen buitenshuis. De prothesevoet moet energie af kunnen geven en soepel af kunnen wikkelen. K4 betekent actief bewegen en sporten buitenshuis. De prothesevoet moet heel goed energie af kunnen geven en goed kunnen afwikkelen.

U snapt het al: bij elk K-level kan gekozen worden voor een andere prothesevoet. Uw instrumentmaker zal met u uw activiteiten doornemen en op grond daarvan de juiste prothesevoet kiezen.