Voetprothesen

En prothesevoeten

Een voetprothese is anders dan een prothesevoet. Een voetprothese wordt gemaakt als u een deel van uw voet mist. Een prothesevoet heeft u nodig als uw been geamputeerd is en wordt aan de beenprothese gemaakt.

Voetprothese

Als u een deel van uw voet mist, kunt u kiezen voor een voetprothese. Deze prothese zorgt ervoor dat uw looppatroon verbetert en dat uw stomp beschermd wordt. Deze voetprothese vervangt een deel van uw voet en is gemaakt van siliconen. Uw gezonde voet wordt zo natuurgetrouw nagemaakt. Zo wordt er goed naar de vorm van de tenen en de nagels gekeken. Vaak horen we van klanten terug dat ze het fijn vinden dat hun voet er weer “gewoon” uitziet.

Prothesevoet bij beenamputatie

Een prothesevoet is een voet die u nodig heeft als uw been geamputeerd is. Prothesevoeten zijn er in allerlei soorten en maten, geleverd door verschillende fabrikanten. Het is belangrijk dat de prothesevoet past bij uw activiteiten en leefstijl. Een actief persoon die veel sport heeft een andere voet nodig, dan iemand die een zittend beroep heeft of wat minder behoefte heeft aan activiteiten. Onze orthopedisch instrumentmakers kunnen u voorlichten over alle mogelijkheden. Vraag ernaar in de paskamer.

K-levels bij prothesevoet

Misschien hoort u uw revalidatiearts of instrumentmaker weleens over het K-level praten. Een K-level is een indeling in activiteitenniveau en varieert van K0 tot K4. K0 komt overeen met niet kunnen lopen. Een prothesevoet hoeft dus niet te helpen bij het lopen. K1 betekent bewegen binnenshuis. De prothesevoet is belangrijk om stabiliteit te bieden. K2 betekent dat u ook beperkt buitenshuis beweegt. De prothesevoet moet dus geschikt zijn voor verschillende soorten ondergronden en activiteiten. K3 bekent veel bewegen buitenshuis. De prothesevoet moet energie afgeven en soepel afwikkelen. K4 betekent actief bewegen en sporten buitenshuis. De prothesevoet moet heel goed energie afgeven en goed afwikkelen.

Bij elk K-level kan gekozen worden voor een andere prothesevoet. Uw instrumentmaker neemt met u uw activiteiten door en op grond daarvan wordt de juiste prothesevoet gekozen.