Onderhoud prothesen en orthesen

Wij geven u tips!

Nare geurtjes en infecties van uw stomphuid wilt u natuurlijk voorkomen. Goed onderhoud van uw orthese, prothese en kousenliners is daarom belangrijk. Uw instrumentmaker geeft u bij aflevering van de voorziening adviezen voor gebruik en onderhoud. Op of in de verpakking van de stompsokken en de liners vindt u ook gebruiks- en onderhoudsadviezen.

Onderhoud van de prothese

Een schone prothesekoker is belangrijk om nare geurtjes en huidirritaties te voorkomen. De prothesekoker kunt u daarom het best elke dag even schoonmaken met lauwwarm water en eventueel een ph-neutrale zeep. Spoel de koker goed schoon, zodat alle zeepresten verdwenen zijn. Droog de koker na deze wasbeurt goed af! Maak de koker bij voorkeur 's avonds schoon, zodat hij goed kan drogen. Ook kunt u de koker schoonmaken met alcohol 70%, te koop bij de apotheek of drogist. Vraag altijd uw instrumentmaker of revalidatiearts om advies en meld huidproblemen direct!

Flyer Onderhoud beenprothesen

Flyer Onderhoud armprothesen

Onderhoud van stompkousen en liners

Schone stompkousen zijn belangrijk om huidirritaties en infecties te voorkomen! Net als schone gewone sokken trekt u dagelijks schone stompkousen aan. Was uw stompkousen met de hand of in de wasmachine op maximaal 40 graden en met een neutraal wasmiddel, zonder wasverzachter. Op de verpakking van de stompkousen vindt u het wasvoorschrift. Ook liners moeten goed worden schoongemaakt. Maak uw liner dagelijks schoon met water en een ph-neutrale zeep. Spoel de liner goed af en laat hem drogen. Voorschriften voor onderhoud vindt u in of op de verpakking of overleg met uw instrumentmaker.

Flyer Liners en stompkousen

Een orthese schoonmaken

Goed onderhoud van uw orthese is heel belangrijk. Onze instrumentmakers geven u bij aflevering van de orthese natuurlijk adviezen voor gebruik en onderhoud. Draagt u een elastische orthese? Was deze dan regelmatig met de hand. Een elastische orthese mag niet in de droger. Droog de orthese liggend en niet op of bij een radiator of met een föhn. Draagt u een kunststof orthese? Maak deze dan regelmatig schoon met een vochtige doek. Gebruik nooit aceton of wasbenzine.

De cosmetische handschoen

Bij een armprothese geldt over het algemeen dat de cosmetische handschoen in de loop van de tijd vies wordt. Wij adviseren u bij het wassen van de handen, de prothesehand mee te wassen, met water en zeep. De prothesehand wordt dan vanzelf al meerdere keren per dag schoongemaakt. Toch kunt u ook op deze manier niet helemaal voorkomen dat de handschoen vies wordt. Inkt (zoals van kranten en tijdschriften) kan erg slecht uit de handschoen worden verwijderd. U kunt uw instrumentmaker om advies vragen als er sprake is van bepaalde vlekken.

Flyer Onderhoud armprothesen

Ook interessant
Service & Nazorg