Schilderij geveild voor de HandbikeBattle

Vandaag overhandigde klant en kunstenaar Henk Schouten zijn schilderij aan de directeur van De Hoogstraat Orthopedietechniek, Erwin Stokvis. Het schilderij is speciaal gemaakt om geld op te halen voor het handbike-team van De Hoogstraat, 'The Highlanders’. Het geld gebruiken ze om mee te doen aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. Henk Schouten is dit jaar één van de zes deelnemers van het team. De Hoogstraat Orthopedietechniek kocht het prachtige olieverfschilderij en hoopt dat veel mensen er inspiratie, motivatie en kracht uit halen.

De HandbikeBattle

De HandbikeBattle is een handbikewedstrijd voor mensen met een beperking. Meerdere Nederlandse revalidatiecentra en individuele deelnemers doen er aan mee. De deelnemers maken een klim naar de Kaunertaler gletscher in Tirol, Oostenrijk. Een echte uitdaging, waarbij men 20 kilometer met 867 meter hoogteverschil aflegt op pure armkracht. The Highlanders doen ook dit jaar weer mee met behandelaren én zes revalidanten, onder wie Henk Schouten.

Een ultieme uitdaging

‘Mijn naam is Henk Schouten, 74 jaar en woonachtig in Warnsveld, tegen Zutphen aan. Ik heb vanaf mijn zestiende duursport gedaan: hardlopen, wielrennen en schaatsen. Daar kwam in 2010 een abrupt een einde aan wegens een rechter bovenbeenamputatie, veroorzaakt door niet te bestrijden bacteriën. In 2020 onderging mijn linkerbeen hetzelfde lot.

Bij De Hoogstraat heb ik mij uit kunnen leven aan veel sportieve uitdagingen, waaronder handbiken. Mij werd door een sporttherapeut gevraagd of ik mee wilde doen aan de HandbikeBattle, omdat ik hou van een uitdaging. Een klim van 20 km op de Kaunertaler gletscher op 22 juni in Oostenrijk. Geen idee toen wat daar bij kwam kijken. Maar nu mag het en ik weet ondertussen nu wél wat er voor nodig is! Een half jaar lang een speciaal programma voor intensieve fiets- en krachttraining. Ik ga met het team de top halen, mijn ultieme uitdaging.’

“De doorzetter”

Het schilderij ‘De doorzetter’ krijgt nu een mooie plek in De Hoogstraat Orthopedietechniek. Henk: ‘Mijn idee was: inspiratie, motivatie, actie. Het ontwerp is magisch realistisch weergegeven, ofwel realiteit verweven in een droomeffect. De deelnemers gaan van groen (ontwikkeling) naar oranje (vitale energie en levenskracht), via kracht en samenwerking naar blauw (richting). Eenmaal onderweg passeren de deelnemers de sterkste ondersteuning (hexagoon of honingraatstructuur) en het steenmannetje. Deze stapel stenen, gebruikelijk in een berglandschap, geeft richting aan en staat ook symbool voor balans. Op weg naar de top!’

‘De afbeelding laat zien dat mensen met een beperking tot het nodige in staat zijn, als er een samenwerking tussen lichaam en geest is. Als de wil er is en het lichaam is er toe in staat (of kan er met hulp toe in staat gebracht worden), dan is er heel veel mogelijk.’, Henk Schouten.