Beeldmerk Orthopedietechniek De Hoogstraat Utrecht
smartphone
ONZE KLANTEN
vertellen hun verhaal

Ronald Hertog (20)

Verloor zijn rechter onderbeen in 2003

Ronald Hertog De datum 30 mei vergeet ik nooit meer. We gingen op legerkamp: met oude legerwagens een weekend crossen. Een soort hobbyclubje zeg maar. Op de snelweg richting Woerden namen we een flauwe bocht naar links terwijl een ander rechtdoor tegen onze aanhanger aanreed. Onze auto slingerde en ging over de kop. Mijn been is waarschijnlijk onder de auto gekomen en er was niet veel meer van over. Zo kwam ik aan mijn amputatie.

Ik ben naar het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht en toen ik wakker werd uit de narcose had ik geen onderbeen meer. Het leek erop alsof ik in een heel nare realistische droom terecht was gekomen waaruit ik elk moment wakker kon worden. Dat gevoel kwam ook grotendeels door de narcose en de morfine, vermoed ik. Ik leefde in een soort fantasiewereld. Maar goed, na de amputatie ben je er nog niet. Dan begint het pas. Toen ik de eerste keer een prothese paste dacht ik: dit wordt helemaal niks. Dit doet zoveel pijn, hier kan ik niet op lopen. Ik zag mezelf al in een rolstoel terechtkomen. Maar dat beeld beviel mij niet. Ik moest er doorheen, wilde me niet laten kisten. Na een dag of vier probeerde ik wat kleine stapjes en dat lukte. Daarna werden 't er steeds meer. Al na twee weken zag ik het een stuk rooskleuriger in. De prothese had ik steeds meer aan en dat ging goed. Dan krijg je weer moed en vertrouwen in de toekomst.

Wilt u weten hoe het Ronald gelukt is topsporter met prothese te worden? Het complete verhaal gecombineerd met prachtige foto's is opgenomen in het boek De kracht van de aanpassing. U kunt dit boek aanvragen bij de receptie van De Hoogstraat Orthopedietechniek.