Het verhaal van Ronnie

Ronnie vertelt over zijn sportieve leven met een beenprothese

“Hier wordt het totaalplaatje bekeken!”

In 2013 kwam ik ongelukkig ten val op een trampoline en brak mijn onderbeen, met grote gevolgen. Op een bepaald moment was er geen goede bloedtoevoer meer naar het onderbeen en moest mijn been helaas geamputeerd worden door de knie.

In het magazine van de vereniging KorterMaarKrachtig las ik over een open dag bij Protec. Protec is het beenprothese-expertisecentrum van De Hoogstraat Orthopedietechniek. Ik heb me ingeschreven en ben gegaan, dat was in oktober 2019. Tijdens die open dag was er veel aandacht voor mijn verhaal, mijn prothese, maar ook voor de manier waarop ik ermee kon lopen en staan. Dat vond ik heel bijzonder. Hiervoor kreeg ik bij mijn instrumentmaker een prothese en dat was het. Ik was dan degene die vragen stelde over nieuwe mogelijkheden, aanpassingen etc., dat ging niet zo van de instrumentmaker uit. Daarbij werd er niet gekeken naar mijn manier van lopen, naar mijn energieverbruik en naar mijn gezonde been. Dat werd hier dus wel gedaan.

Ik heb na die open dag de beslissing genomen klant te worden bij Protec en dat pakt tot nu toe echt heel goed en verrassend uit! Mijn instrumentmaker Kas denkt heel erg met me mee. Hij vraagt door waar anderen stopten. Zo wil hij exact weten welke activiteiten ik wil verrichten en inventariseert op grond van die informatie wat voor prothese ik nodig heb.

Ik ben een sportief type, houd van mountainbiken, klimmen en wandelen in de bergen. Zo heb ik vorig jaar toen ik net een nieuwe protheseknie had een tocht van zes uur in de bergen gemaakt met flink wat hoogtemeters. Ik bof met het feit dat ik nooit last heb van wonden of blaren trouwens. Ik heb een oude prothese waarmee ik aan bergklimmen doe en heb een oude prothese speciaal voor het mountainbiken. Met Kas kan ik brainstormen over wat ik nodig heb voor mijn dagelijkse prothese en de prothesen die ik gebruik om te sporten.

Ook kreeg ik een looptraining van Frank, de personal beweegcoach. Met hem ben ik naar buiten gegaan om te lopen. Hij gaf me een aantal kleine tips en bevestigde dat mijn looppatroon goed was. Kijk, er hoefde niet veel veranderd te worden, maar toch is het fijn als je bevestigd wordt dat het goed zit!

Daarbij gaf de gangbeeldanalyse die daar regelmatig gedaan wordt mij heel veel inzicht in mijn manier van lopen en wat er gebeurt tijdens het lopen. Het is voor mij echt een meerwaarde te weten hoe het zit. Al met al ben ik dik tevreden met de overstap.

Ook interessant
Beenprothesen