Beeldmerk Orthopedietechniek De Hoogstraat Utrecht
smartphone
ORTHESEN
voor volwassenen en jongeren

Aanmeten van een orthese

Orthesen152

Meten en gipsen 

Een orthese moet heel precies om uw lichaam passen. Daarom worden tijdens uw eerste bezoek meestal de maten opgenomen. Er zijn verschillende manieren waarop we dit kunnen doen. Eén van de manieren is het gipsen van uw arm of been. De instrumentmaker gipst uw arm of been in, laat het gips hard worden en haalt het dan weer van uw lichaam. Zo ontstaat een mal. Deze mal gebruikt de instrumentmaker om uw orthese te maken.
Orthesen156

Scannen

We maken het u graag makkelijk! Geen geklieder meer met gips, maar lekker schoon met een scanapparaat. Hiervoor hebben we een speciale ruimte ingericht. Tijdens het scannen kunt u meekijken op een flatscreen tv. Het scannen is ongevaarlijk en pijnloos. Van het scanmodel maken onze medewerkers een orthese.
Orthesen164

Maken van de orthese

Als de instrumentmaker gegipst of gescand heeft, moet het model nog ‘bewerkt’ worden, voordat er een definitieve orthese op gemaakt kan worden. In het geval van gipsen betekent dit dat er vloeibaar gips in het model gegoten wordt. Na het uitharden wordt dit model verder bewerkt. Bij scannen wordt de scan met de computer bewerkt waarna een schuimmodel gefreesd wordt. Op het gips- of schuimmodel wordt een orthese gebouwd.
Orthesen642

Passen

Na het aanmeten duurt het ongeveer twee weken voordat de orthese pasklaar is. U komt dan bij ons terug om de orthese te testen. Tijdens het passen kijkt onze instrumentmaker of de pasvorm, de lengte en de stand van de orthese goed zijn en of de orthese doet waarvoor hij gemaakt is. Op dit moment kunnen er nog aanpassingen worden gedaan.
Orthesen645

Afleveren

Bij het afleveren wordt nogmaals gekeken of alles in orde is. Als dit zo is, krijgt u de orthese mee naar huis. Het is belangrijk om de tijd dat u de orthese draagt op te bouwen. In de meeste gevallen is het slim om een aantal keren per dag de orthese een paar uur te gebruiken en deze tijdsduur als het goed gaat verder uit te breiden. Uw instrumentmaker zal u dit ook vertellen. Er kan in overleg met uw fysiotherapeut of onze bewegingsanalist een opbouwschema worden.

Leo Beersma: Aanmeten van een orthese is uitdagend werk

767

Ik werk sinds 1999 bij De Hoogstraat Orthopedietechniek. Ik houd me het meest bezig met de knie-enkel-voetorthesen en de Boston braces (speciale korsetten). Mijn werkzaamheden omvatten een heel scala aan voorzieningen voor zowel kinderen als volwassenen. Van handspalken en knie-enkel-voetorthesen tot intelligente kniescharnieren.

Het aanmeten van orthesen vind ik uitdagend werk. Je moet altijd rekening houden met het samenspel van gewrichten en spieren van de mensen in relatie tot de voorziening. Dat vraagt veel gepuzzel en daar houd ik van. Om een goede voorziening af te leveren is een goede combinatie van communicatie en technisch inzicht noodzakelijk. Daarin ligt voor mij de uitdaging.

Leo Beersma,orthopedisch technoloog.

Meer lezen, klik hier

Direct naar het contactformulier

Bel of mail ons