Soorten armprothesen

Vragen?
Wij staan voor u klaar!
Contact

Wij maken verschillende soorten armprothesen. De keuze voor een bepaald type prothese hangt van verschillende factoren af. Wat zijn uw wensen ten aanzien van de prothese, wat zijn de lichamelijke en technische mogelijkheden? De keuze maken wij samen met u en eventueel betrokken therapeuten en uw arts.

Prothese inspiratie

Inspiratie opdoen voor uw armprothese? We hebben een aantal armprothesen voor u op een rijtje gezet!

Laat u inspireren

Myo-elektrische armprothese

Als u een prothese wilt waarmee u voorwerpen kunt vasthouden, kan er gekozen worden voor een myo-elektrische armprothese. Een myo-elektrische prothese wordt aangestuurd door middel van spiersignalen en een elektromotortje, waardoor de prothesehand geopend en gesloten wordt. Als het niet mogelijk is om gebruik te maken van spiersignalen, kan een elektrische prothese aangestuurd worden door een schouderbandage met trekschakelaar. De myo-elektrische prothese kan geleverd worden met een hand of haak.

Lichaamsbekrachtigde armprothese

Met de lichaamsbekrachtigde prothese kunt u actief voorwerpen vastpakken. Deze prothese wordt meestal aangestuurd door middel van een schouderbandage. Door het bewegen van de schouder verlengt u een kabel waarmee de hand opent. Bij het ontspannen van de schouder sluit de hand. Of we maken het zo dat de hand juist opent door het ontspannen van de schouder en sluit bij het verlengen van de kabel. Bij een onderarmprothese is ook een ellebooggestuurde prothese mogelijk. Wij bekijken samen met u wat het beste bij u past. De lichaamsbekrachtigde prothese kan met een hand of haak worden geleverd.

Cosmetische armprothese

Een cosmetische prothese is een prothese waarbij de stand, de vorm en kleur van uw eigen arm benaderd wordt. De prothese heeft geen actieve functies, maar een cosmetische prothese is zeker functioneel. Er is geen grijpfunctie, maar u kunt wel voorwerpen fixeren en ondersteunen. Ook heeft u door het dragen van een cosmetische prothese weer de lengte terug van uw volledige arm. Daardoor kunt u meer symmetrisch functioneren. U kunt ook kiezen om de cosmetische prothese uit te breiden met aanpassingen.

Prothesefitting met aanpassing

Een prothesefitting met aanpassing is een aangemeten koker, waaraan verschillende aanpassingen gekoppeld kunnen worden. Dit gebeurt door middel van een speciaal koppelstuk. Een prothesefitting met aanpassing is een passieve, functionele prothese, bedoeld voor een bepaalde taak, zoals eten, muziek maken, lichamelijke verzorging, huishouding, tuinieren etc. Veel aanpassingen worden gemaakt door de afdeling revalidatietechniek. Meer over aanpassingen leest u hier.

Geavanceerde prothesehanden

Er zijn op dit moment een aantal geavanceerde handen op de markt. Er zijn verschillende grepen met de hand mogelijk, zoals bijvoorbeeld de pincetgreep, balgreep en cilindergreep. De hand kan aangestuurd worden door spiersignalen, vergelijkbaar met de gewoonlijke myo-elektrische prothesehanden. Er zijn meerdere beweegbare vingergewrichten. Deze handen zijn minder robuust. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor (alle) zwaardere activiteiten. De handen bevatten meer elektrische onderdelen, waardoor er meer kans op storing en gebreken is.

Wilt u weten of een geavanceerde hand bij u past? Maak dan een afspraak via het medisch secretariaat om samen met de ergotherapeut en instrumentmaker uw mogelijkheden te bekijken. Dit kan via hwv@dehoogstraat.nl.