Het verhaal van Liza

Liza draagt sinds kort een armprothese

Als ik de prothese draag zit ik nog beter in mijn vel

Ik ben de vierde dochter in ons gezin en werd geboren met een verkorte arm. De artsen konden hiervoor geen verklaring geven. Het gaat om een aanlegstoornis, ik mis een deel van mijn arm onder de elleboog. Mijn familie is altijd heel gewoon met mij omgegaan, ik merkte niet dat er iets mis met me was, daardoor voelde ik me ook normaal. Ik was een blij kind. Wel droomde ik altijd over een gewone arm en die droom is inmiddels uitgekomen! Ik heb in mijn geboorteland Armenië nooit anderen ontmoet met een kortere arm of met een armprothese. Toen ik jong was, was ik onzeker over mijn lichaam, ik dacht dat ik de enige was met een korte arm. Ik bedekte mijn arm vaak met mijn kleding omdat ik me ongemakkelijk voelde. Het was toen al mijn grote wens om me weer volledig te kunnen voelen.

Hoe was het voor je om op te groeien met een kortere arm?

Ik heb altijd heel positief in het leven gestaan en wil anderen mijn visie overbrengen, zodat ook zij zich niet onderdrukt voelen omdat ze anders zijn. Ik wil wat dat betreft een rolmodel zijn. Mijn positieve denken helpt me. Ik doe graag dingen voor mensen en wil laten zien dat als je wat wilt in het leven, je dat ook kunt bereiken. Je kunt je dromen waarmaken, dat is wat ik wil laten zien. Ik geloof in het goede van mensen, dat heeft me altijd geholpen. Gelukkig had ik ook altijd goede mensen om me heen die er geen probleem van maakten dat ik een andere arm had.

Op een gegeven moment zag ik op Instagram filmpjes en foto’s van anderen met een korte arm of korter been en dat inspireerde me. Bijvoorbeeld filmpjes van een vrouw met een bionische arm en van Nick Vujicic, een man die geen armen en benen heeft en heel inspirerend is.

Hoe help jij anderen?

In Armenië kwamen mensen naar me toe, die onzeker waren over hun uiterlijk. Ik kon hen dan weer helpen om te leren van zichzelf te houden, gewoon door een voorbeeld te zijn. Wat mij altijd geholpen heeft is om niet te klagen, maar om te blijven denken dat het veel erger had kunnen zijn. Ik wil een voorbeeld zijn en uitstralen dat ik blij ben met mijn lijf en leven, zodat anderen, als ze mij zien, ook hun eigen leven meer kunnen waarderen! Ik wil geen mededogen of medelijden, dat vond ik niet prettig. Ik voel me voor de maatschappij een volwaardig mens!

Hoe kwam je bij De Hoogstraat terecht?

Ik werd door de huisarts verwezen. Ik wilde een prothese waarmee ik de dagelijkse werkzaamheden wat gemakkelijker kon uitvoeren, zoals fietsen en huishoudelijke dingen. Het team van De Hoogstraat heeft mij heel goed voorgelicht. De arts, de ergotherapeut en de orthopedisch instrumentmaker werkten goed samen. Zo hebben ze mij verteld dat het belangrijk is om scheve belasting te voorkomen: een prothese kan daarbij helpen waardoor op den duur chronische overbelastingsproblemen beter te voorkomen zijn. Verder hebben ze me geleerd om met mijn prothese en de situatie rondom mijn kortere arm om te gaan. Ik ben met deze prothese heel erg blij en tevreden. Als ik hem draag zit ik nog beter in mijn vel. Ik voel me compleet. Ik kan weer makkelijker fietsen en allerlei dingen doen die ik voorheen niet zo makkelijk kon doen. De prothese bestaat uit een koker waaraan ik een hand en andere hulpstukken kan klikken, zoals een haak om te gebruiken bij het fietsen en een rode knop om me tijdens het sporten op te kunnen drukken. Ik sport graag en ook dat kan ik nu met mijn prothese doen, zodat ik mijn lijf goed kan belasten. Allemaal voordelen! Ik ben het revalidatieteam van De Hoogstraat heel dankbaar voor de kans die zij me gegeven hebben.

Hoe is het om een prothese te dragen?

Ik moest er enorm aan wennen, maar door de prothese vaker te dragen werd hij echt een deel van me. Ik voel me volwaardiger, ook als ik bijvoorbeeld naar mezelf in de spiegel kijk. Ook als ik nu op de foto ga voel ik veel meer zelfvertrouwen, in het verleden verborg ik op foto’s altijd mijn hand. Het is voor mij een heel grote droom om ooit een bionische prothesehand te hebben. Daar zou ik nog meer mee kunnen bijvoorbeeld kwetsbaarder is bij bezigheden met vuil en water. De prothese die ik nu heb is lekker licht om te dragen! Ik ben hier heel gelukkig mee!