Jongste in Nederland met bilaterale C-legs

22-04-2023

Jongste in Nederland met bilaterale C-legs

Jayson (14 jaar) is, voor zover bekend, de jongste in Nederland die niet één, maar twee C-legs kreeg. Gisteren kreeg hij deze nieuwe protheseknieën en NOS Jeugdjournaal kwam mee! C-legs zijn prothesen met computergestuurde knieën die zichzelf dynamisch aan alledaagse situaties aanpassen. Van hellingen en heuvels tot aan achteruit lopen. De C-legs geven Jayson nog meer stabiliteit, vrijheid en zelfvertrouwen om te kunnen doen wat hij wilt!

Vallen en opstaan

Na een infectieziekte had Jayson op jonge leeftijd amputaties door zijn knieën. Sinds een aantal jaar loopt hij op prothesen met mechanische knieën, wat niet altijd even makkelijk is. Op twee beenprothesen lopen is een hele kunst, met veel vallen en opstaan. Om echt mee te kunnen komen op school, met zijn vrienden en op stage, had hij protheseknieën nodig die hem beter ondersteunen.

C-legs

Met de C-legs kan Jayson zijn evenwicht veel beter bewaren en hoeft hij minder bang te zijn om te vallen. C-legs hebben sensoren, die het loopproces van de prothesedrager meten. Hierdoor kunnen de protheses zich aanpassen aan zijn manier van lopen, staan of zitten. Voor Jayson betekent dit: eindelijk de vrijheid om te kunnen gaan en staan waar hij wilt.

Vergoeding

C-legs voor beide benen zijn erg kostbaar. Het aanvragen hiervan heeft een uitgebreide procedure, waarbij veel training en testen nodig is. Daarnaast worden ze niet altijd vergoed of is het bedrag vanuit de verzekering soms niet toereikend genoeg. Vandaar dat het extra bijzonder is dat Jayson deze op zo’n jonge leeftijd toch vergoed krijgt. Onze wensen zijn natuurlijk om deze C-legs aan zoveel mogelijk kinderen met bilaterale bovenbeenamputaties te kunnen bieden, op het moment dat deze nodig zijn. Echter is dit verzekeringstechnisch niet altijd mogelijk en sluiten mechanische knieën vaak ook voldoende aan bij de wensen. We zijn ontzettend blij voor Jayson dat hij nu kan lopen op zijn C-legs, daar heeft hij zelf hard voor getraind!

C-legs zijn prothesen met computergestuurde knieën van de firma Otto Bock.