Beeldmerk Orthopedietechniek De Hoogstraat Utrecht
smartphone
BEENPROTHESEN
voor volwassenen en jongeren
beenprothesen2018

Onderhoud van uw beenprothese

Gesprek tussen een klant en zijn instrumentmaker

Advies van onze instrumentmaker

Nare geurtjes en infecties van uw stomphuid wilt u natuurlijk voorkomen! Goed onderhoud van uw prothese, binnenkoker, kousen en/of liner is daarom belangrijk. Uw instrumentmaker geeft u bij aflevering van de prothese adviezen voor gebruik en onderhoud. Op- of in de verpakking van de stompsokken en de liners vindt u ook gebruiks- en onderhoudsadviezen.
Schoonmaakmiddelen

Onderhoud van de prothese

Een schone prothesekoker is belangrijk om nare geurtjes en huidirritaties te voorkomen. De prothesekoker kunt u daarom het best elke dag even schoonmaken met lauwwarm water en eventueel een ph-neutrale zeep. Spoel de koker goed schoon, zodat alle zeepresten verdwenen zijn. Droog de koker na deze wasbeurt goed af! Maak de koker bij voorkeur 's avonds schoon, zodat hij goed kan drogen. Ook kunt u de koker schoonmaken met alcohol 70%, te koop bij de apotheek of drogist. Vraag altijd uw instrumentmaker of revalidatiearts om advies en meld huidproblemen direct!

665

Onderhoud van stompkousen en liners

Schone stompkousen zijn belangrijk om huidirritaties en infecties te voorkomen! Net als schone gewone sokken trekt u dagelijks schone stompkousen. Was uw stompkousen met de hand of in de wasmachine op maximaal 40 graden en met een neutraal wasmiddel, zonder wasverzachter. Op de verpakking van de stompkousen vindt u het wasvoorschrift.

Ook liners moeten goed worden schoongemaakt. Maak uw liner dagelijk schoon met water en een ph-neutrale zeep. Spoel de liner goefd af en laat hem drogen. Voorschriften voor onderhoud vindt u in- of op de verpakking of overleg met uw instrumentmaker.

Kas Peters

022“Ik werk sinds 2011 bij De Hoogstraat Orthopedietechniek. Ik heb de hbo-opleiding Bewegingstechnologie gedaan in Den Haag. Een bewegingstechnoloog ontwerpt hulpmiddelen voor mensen met bewegingsbeperkingen. Ik werk als orthopedisch instrumentmaker voor voornamelijk klanten met een beenprothese. Ik kijk wat de wensen van de klant zijn en zoek daarbij samen met de klant de meest passende oplossing. Ik meet de prothese aan, stel de verschillende componenten samen en bouw daarna de prothese op. De klant past de prothese dan en waar nodig wordt deze aangepast totdat we een optimaal resultaat hebben behaald. Het draait om de beste koppeling tussen de mens en de voorziening. Daarbij komt dat lopen zoiets essentieels is in het dagelijks leven, dat het bijzonder is om iemand daarbij te kunnen helpen. Kas Peters, orthopedisch technoloog.

Meer lezen

Contactformulier

Bel of mail ons