Beeldmerk Orthopedietechniek De Hoogstraat Utrecht
smartphone
ARMPROTHESEN
voor volwassenen en jongeren

Soorten armprothesen

armprothesen259

Wat zijn uw wensen?

Wij maken verschillende soorten prothesen. De keuze voor een bepaald type prothese hangt van verschillende factoren af. Wat zijn uw wensen ten aanzien van de prothese, hoe ziet de stomp er uit en wat is daar technisch voor mogelijk?

Meer details over de verschillende typen prothesen staan in de folder Prothesevoorlichting armamputatie of reductiedefect

armprothesen348

Myo-elektrische armprothese

Als u een prothese wilt waarmee u voorwerpen kunt vasthouden, kunt u kiezen voor een myo-elektrische armprothese. Een myo-elektrische prothese stuurt door middel van spiersignalen een elektromotortje aan, waardoor de prothesehand geopend en gesloten wordt. Als het niet mogelijk is om gebruik te maken van spiersignalen, kan een elektrische prothese aangestuurd worden door een schouderbandage met trekschakelaar. De myo-elektrische prothese kan geleverd worden met een hand of haak.
893

Lichaamsbekrachtigde armprothese

Met de lichaamsbekrachtigde prothese kunt u ook voorwerpen vastpakken. Deze prothese wordt meestal aangestuurd door middel van een schouderbandage. Door het bewegen van de schouder verlengt u een kabel waarmee de hand opent. Bij het ontspannen van de schouder sluit de hand. Of we maken het zo dat de hand juist opent door het ontspannen van de schouder en sluit bij het verlengen van de kabel. Bij een onderarmprothese is het ook mogelijk om bijvoorbeeld met een ellebooggestuurde prothese te werken. Wij bekijken samen met u wat het beste bij u past. De lichaamsbekrachtigde prothese kan met een hand of haak worden geleverd.
armprothesen289

Cosmetische armprothese

Een cosmetische prothese is een prothese waarbij de stand, de vorm en kleur van uw eigen arm benaderd wordt. De prothese heeft geen grijpfunctie. Een cosmetische prothese is zeker functioneel. Er is geen grijpfunctie, maar u kunt wel voorwerpen fixeren en ondersteunen. Ook heeft u door het dragen van een cosmetische prothese weer de lengte terug van uw volledige arm. Daardoor kunt u meer symmetrisch functioneren. U kunt ook kiezen om de cosmetische prothese uit te breiden met aanpassingen.
armprothesen500

Prothesefitting met aanpassing

Een prothesefitting met aanpassing is een aangemeten koker, waaraan verschillende aanpassingen gekoppeld kunnen worden. Dit gebeurt door middel van een speciaal koppelstuk. Een prothesefitting met aanpassing is bedoeld voor een bepaalde taak, zoals eten, muziek maken, lichamelijke verzorging, huishouding, tuinieren etc. Veel aanpassingen worden gemaakt door de afdeling revalidatietechniek..
832

Geavanceerde prothesehanden

Er zijn op dit moment een aantal geavanceerde handen op de markt.
Kenmerken van deze geavanceerde handen zijn:

  • Er zijn verschillende grepen met de hand mogelijk, zoals bijvoorbeeld de pincetgreep, balgreep, cilindergreep.
  • De hand kan aangestuurd worden door spiersignalen, vergelijkbaar met de bestaande elektrische handen.
  • Er zijn meerdere beweegbare vingergewrichten.
  • Deze handen zijn minder robuust. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor (alle) zwaardere activiteiten.
  • De handen bevatten meer elektrische onderdelen, waardoor er meer kans op storing en gebreken is.
Wilt u weten of een geavanceerde hand bij u past? Maak dan een afspraak via het medisch secretariaat om samen met de ergotherapeut en instrumentmaker uw mogelijkheden te bekijken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henry van den Brink

foto Henri van de Brink armproth computer "Een armprothese kiezen is een puzzel. Gelukkig werd ik goed voorgelicht door mijn instrumentmaker en ergotherapeut. Voor mij viel de keus voor mij al snel op een elektrische aansturing. Maar wilde ik een hand of een grijper? Ik heb voor een hand gekozen vanwege het uiterlijk en omdat mijn werkzaamheden bijna alleen maar op kantoor of binnenshuis plaatsvinden." Henry van den Brink, klant.

Meer lezen, klik hier

Direct naar het contactformulier

Bel of mail ons