Beeldmerk Orthopedietechniek De Hoogstraat Utrecht
smartphone
ARMPROTHESEN
voor volwassenen en jongeren

Onderhoud van een armprothese

armprothesen018

De cosmetische handschoen

Bij een armprothese geldt over het algemeen dat de cosmetische handschoen in de loop van de tijd vies wordt. Wij adviseren u bij het wassen van de handen, de prothesehand mee te wassen, met water en zeep. De prothesehand wordt dan vanzelf al meerdere keren per dag schoongemaakt. Toch kunt u ook op deze manier niet helemaal voorkomen dat de handschoen vies wordt. Inkt (zoals van kranten en tijdschriften) kan erg slecht uit de handschoen worden verwijderd. U kunt uw instrumentmaker om advies vragen als er sprake is van bepaalde vlekken.
armprothesen492

Beschermhandschoen

U kunt ook gebruik maken van een beschermhandschoen. Dit is handig als u activiteiten verricht als tuinieren, klussen of schilderen, waardoor de cosmetische handschoen snel vuil wordt of kapot kan gaan. Meestal past een standaard handschoen niet over de prothesehand. U kunt een beschermhandschoen (laten) maken die u over de prothesehandschoen kunt dragen. U kunt zo’n aangepaste beschermhandschoen bestellen bij onze revalidatietechnicus. Stuur hiervoor een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voor een beschrijving voor het zelf maken van een beschermhandschoen, zie de folder Onderhoud prothese.
armprothesen312

Koker

Uw koker kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Als uw koker van giethars gemaakt is, dan kunt u het beste uw koker dagelijks van binnen schoonmaken met een vochtige doek. Doe dit bij voorkeur elke avond nadat u de prothese hebt uitgedaan. Gebruik eventueel alcohol als u het vuil er niet goed uit krijgt. Als uw koker van siliconen (zacht, flexibel materiaal) is gemaakt, raden wij aan de koker elke avond van binnen schoon te maken met alcohol. Het materiaal is licht poreus en kan daarom transpiratievocht maar ook bodylotion opnemen. Als deze resten in de koker trekken, kan dat huidirritatie veroorzaken.
armprothesen361

Liner

De liner kunt u dagelijks na het dragen schoonmaken met water. Het gebruik van zeep kan huidirritatie veroorzaken. Laat de liner niet binnenstebuiten uitgerold liggen. Dit kan zorgen voor scheurtjes in de liner. Rol de liner dus altijd weer terug wanneer u hem uittrekt.

U kunt onze folder over onderhoud downloaden voor verdere informatie.

 

Femke de Backer

376“Ik werk sinds juli 2005 bij De Hoogstraat Orthopedietechniek. Ik heb Orthopedische Technologie gestudeerd aan de Hogeschool Fontys. Ik houd me bezig met het aanmeten en maken van armprothesen. Elke keer is het weer een uitdaging om voor een cliënt een hulpmiddel te maken dat het beste aansluit bij zijn of haar wensen, behoeften en mogelijkheden. Er is geen cliënt hetzelfde. Maatwerk leveren, daar komt het dus op neer. Je moet een band opbouwen om elkaar zo goed mogelijk te kunnen begrijpen. Een prothese maken doe je in nauw overleg met de cliënt. De combinatie van creativiteit en bezig zijn met mensen maakt het voor mij een bijzonder vak! Daarnaast is het mooi om met een team van experts iets te maken waarmee een cliënt echt verder komt! Femke de Backer, orthopedisch technoloog.

Meer lezen, klik hier

Direct naar het contactformulier

Bel of mail ons