Beeldmerk Orthopedietechniek De Hoogstraat Utrecht
smartphone
ONZE KLANTEN
vertellen hun verhaal

Richard van den Berg

Onderging in 2003 een beenamputatie

Richard van den Berg In 2003 was het, zeven jaar geleden alweer, het scooterongeluk. Ik reed met vijf km per uur tegen een paaltje. Het duurde vreselijk lang voordat de politie en ambulance ter plaatse waren, uiteindelijk was mijn vrouw er eerder. Totaal afhankelijk ben je dan van al die hulpverleners.

Ik werd niet meteen geopereerd. Ze vonden het niet dringend genoeg in het ziekenhuis, maar mijn been was wel op vijf plaatsen verbrijzeld. De dag erna vond de operatie pas plaats. Vijf weken later werd ik wakker en toen was mijn been eraf. Ze hebben me in slaap gehouden vanwege de pijn en alle ellende. En dan denk je als je wakker wordt en je je been niet meer ziet: ik ben 33, in de bloei van mijn leven, wat moet ik nu nog, hoe moet dit verder? De eerste jaren na de amputatie wilde ik dood. Ik was zoveel kwijtgeraakt: vrienden, mijn toekomst in de beveiliging, mijn werk als steward bij Ajax. Sommige vrienden zeiden me geeneens gedag meer als ze me tegenkwamen in de rolstoel. Ik ben zo boos geweest in die tijd en eigenlijk ben ik dat soms nog. Op een gegeven moment ben ik hulp gaan zoeken, dat was ik mezelf en mijn vrouw wel verplicht. Ik wilde met iemand praten over het ongeluk, het verlies van mijn been, over hoe ik verder moest. Het was geen makkelijke tijd: in drie jaar tijd heb ik meer dan 30 prothesekokers gehad omdat ik last had van vocht in mijn stomp. Dertig kokers en steeds lukte het niet, kon ik er niet mee lopen. Dan zakt de moed je wel in de schoenen. Twee jaar geleden ging ik ten einde raad naar De Hoogstraat Orthopedietechniek. En pas daar wees dokter Lenaers, de revalidatiearts, me uit zichzelf op de mogelijkheid van lymfedrainage: een therapie voor mensen die lymfeklieren missen.

Wilt u weten hoe het verder is gegaan met Richard en de zoektocht naar werk en een goede prothese? Het complete verhaal gecombineerd met prachtige foto's is opgenomen in het boek De kracht van de aanpassing. U kunt dit boek aanvragen bij de receptie van De Hoogstraat Orthopedietechniek.