Menu
Orthesen
orthesen

orthesen012

Aanmeten

Een orthese moet heel precies om uw lichaam passen. Daarom worden tijdens uw eerste bezoek meestal de maten opgenomen. Er zijn verschillende manieren waarop we dit kunnen doen.
orthesen152

Gipsen

Het kan zijn dat onze orthopedisch instrumentmaker handmatig enkele maten bij u opmeet. Soms is ook een gipsafdruk nodig. Hiervoor hebben we een speciale gipsruimte. Het lichaamsdeel dat ondersteund moet worden door de orthese, bijvoorbeeld uw been, arm of rug, wordt dan ingegipst. Het gips wordt, als het hard is, direct weer verwijderd.
orthesen156

Scannen

Ook gebruiken we bij De Hoogstraat Orthopedietechniek een digitale methode: de zogenaamde scanmethode. Hiervoor hebben we een speciale ruimte ingericht. Tijdens het scannen kunt u meekijken op een flatscreen tv. Het scannen is ongevaarlijk en pijnloos. Aan de hand van dit scanmodel wordt dan een orthese gemaakt.
orthesen164

Maken

Als de instrumentmaker gegipst of gescand heeft, moet het model nog ‘bewerkt’ worden, voordat er een definitieve orthese op gemaakt kan worden. In het geval van gipsen betekent dit dat er vloeibaar gips in het model gegoten wordt. Na het uitharden wordt dit model verder bewerkt. Bij scannen wordt de scan met de computer bewerkt waarna een schuimmodel gefreesd wordt. Op het gips- of schuimmodel wordt een orthese gebouwd.
orthesen642

Passen

Na het aanmeten duurt het ongeveer twee weken voordat de orthese pasklaar is. U komt dan bij ons terug om de orthese te testen. Tijdens het passen kijkt onze instrumentmaker of de pasvorm, de lengte en de stand van de orthese goed zijn en of de orthese doet waarvoor hij gemaakt is. Op dit moment kunnen er nog aanpassingen worden gedaan.
orthesen645

Afleveren

Bij het afleveren wordt nogmaals gekeken of alles in orde is. Als dit zo is, krijgt u de orthese mee naar huis. Het is belangrijk om de tijd dat u de orthese draagt op te bouwen. In de meeste gevallen is het slim om een aantal keren per dag de orthese een paar uur te gebruiken en deze tijdsduur als het goed gaat verder uit te breiden. Uw instrumentmaker zal u dit ook vertellen. Er kan in overleg met uw fysiotherapeut of onze bewegingsanalist een opbouwschema worden opgesteld.