Beeldmerk Orthopedietechniek De Hoogstraat Utrecht
smartphone
ONZE KLANTEN
vertellen hun verhaal

Lidian Muelders

Werd geboren met een verkorte arm

Lidian MueldersIk ben geboren met een verkorte linkerarm. Een aangeboren reductiedefect, zoals het zo mooi heet. Als kind was ik me in eerste instantie niet zo bewust van mijn ‘anders zijn’. Ik werd me er steeds bewuster van door de buitenwereld, door de manier waarop die ermee omging. Mijn lagereschooltijd is erg moeilijk geweest; een ware hel, om het maar eens krachtig uit te drukken.

Ik was de zondebok, werd vreselijk gepest. Die periode heeft onder andere mijn leven bepaald, ik ben daardoor heel erg het vertrouwen in mensen kwijtgeraakt. Ik kan me niet snel aan iemand overgeven. Ik zoek uit of mensen het waard zijn het vertrouwen te schenken, want dat vertrouwen, dat moet je bij mij echt winnen. Dat is zelfbehoud. Zo werkt het bij mij.

Na de basisschool heb ik letterlijk tegen mezelf gezegd: de eerste de beste die me nu nog pest, gaat echt tegen de vlakte. Zo ver was ik. Er kwam een oerkracht naar boven. Niet gek hoor, als je zoveel jaren gepest bent, dat je dan een oerkracht ontwikkelt die je laat overleven. Ik kon kiezen: ik laat me gek maken en laat alles gebeuren of ik ga er tegenin.Maar ik heb er wel een tol voor moeten betalen, in de vorm van een hard schild om me heen. Ik ben niet meer wie ik eigenlijk was: de lieve Lidian heeft een vinnige scherpe kant gekregen. Weet je, de maatschappij roept dat mensen met een beperking worden geaccepteerd, maar dat is niet zo. Als je kunt kiezen, dan kies je voor de sterkste. Ik denk dat de diepgang die ik wel heb -en zoek- te maken heeft met de dingen die ik heb meegemaakt. Als je een beperking hebt, ben je jezelf ooit tegengekomen, dan ben je diep gegaan, dat kan niet anders. Dat is een strijd. Ik ben er zelf vroeg in mijn leven mee geconfronteerd, maar het heeft me heel wat gebracht: diepgang, doorzettingsvermogen, strijdlust en kracht. Je hebt doorzettingsvermogen en een enorme kracht nodig als je met een beperking leeft en dat maakt je vaak doodmoe. Er zijn periodes dat ik denk: ik kan niet meer. Ik ga dan ook vaak te lang door, zoek steeds mijn grenzen. Ik moet verder, wil verder, wil me meten aan wat anderen kunnen, ik zie het als een bewijsdrang die gepaard gaat met het leven met een beperking.

Wilt u meer lezen over Lidian en de ommekeer in haar leven door de ontdekking van de kracht van sport? Het complete verhaal gecombineerd met prachtige foto's is opgenomen in het boek De kracht van de aanpassing. U kunt dit boek aanvragen bij de receptie van De Hoogstraat Orthopedietechniek.