Het verhaal van Resy

Resy bouwde haar leven om haar beperkingen heen

"Ik wil een zo gewoon mogelijk leven leiden."

Eigenlijk heb ik na de amputatie maar één doel of droom gehad. Misschien eerst onbewust, maar later bewuster: ik wil een zo gewoon mogelijk leven leiden. Het gaat er om dat je het beste maakt van hetgeen je ten deel valt: dat is soms leuk en soms minder leuk, daar heb je het mee te doen. Mijn amputatie vond plaats toen ik de overgang maakte van het studentenleven naar een werkzaam bestaan in de jeugdhulpverlening in Amsterdam. Ik was 27.

Ik had al een tijdje last van mijn knie, was gevallen met rolschaatsen en ging naar de huisarts. Vrij snel na die afspraak kon ik in het ziekenhuis terecht voor onderzoek en werd ik opgenomen. In de week die volgde werd duidelijk dat er iets niet helemaal goed zat in mijn knie. Binnen twee weken hoorde ik wat er aan de hand was: een tumor in de weke delen en in het kniegewricht.

Ik kon kiezen: een amputatie, met een grote mate van zekerheid dat het daarmee klaar zou zijn, of een beenbesparende behandeling met veel meer risico. Voor mij was het belangrijk dat ik een zo groot mogelijke zekerheid op leven zou hebben. Dat betekende dus amputatie. Toen ik woonruimte had gevonden begon het echte leven. Dan zijn er pieken en dalen. Soms gaat het goed, maar soms word je geconfronteerd met dingen die je raken, dingen die je niet meer kunt. Voor de amputatie skiede ik graag en ik vond het vervelend de verhalen te horen van mensen die terugkwamen van een skireis. Ik verlangde daarnaar. Toen heb ik besloten dat ik weer wilde gaan skiën. Dat doe ik nu al jaren met veel plezier.

Omdat ik zo jong was, kon ik mijn leven om mijn beperkingen heen bouwen. Als ik dingen niet kon, heb ik steeds gezocht naar hoe het wel zou kunnen. En dan kan er vaak nog heel veel. Ik heb gereisd in verre landen, gewandeld door de rijstvelden en in het oerwoud. Maar ook in het gewone dagelijkse leven houd ik mij goed staande. Ik vind dat de beperkingen die je hebt als je een prothese draagt uiteindelijk toch ook meevallen.

Wilt u meer lezen over Résy, haar visie op leven met een beenprothese en haar reizen? Het complete verhaal gecombineerd met prachtige foto's is opgenomen in het boek De kracht van de aanpassing. U kunt dit boek opvragen bij de receptie van De Hoogstraat Orthopedietechniek.

Ervaring
Type
Beenprothese