Menu
beenprothesen2015
sloganbeenprothesen

Van aanmeten tot afwerken

Meetlint

Aanmeten en gipsen

Een prothese moet heel precies om uw been passen. Daarom worden tijdens uw eerste bezoek de maten van uw been opgenomen. Er zijn verschillende manieren waarop we dit kunnen doen. Het kan zijn dat onze orthopedisch instrumentmaker handmatig enkele maten bij u opmeet en vervolgens een gipsafdruk maakt. Wij hebben hiervoor een speciale gipsruimte ingericht.
Scannen van de stomp

Scannen

De nieuwste methode van aanmeten die we gebruiken is een digitale methode: scannen met behulp van een 3D-scan-apparaat. Hiervoor hebben we een speciale ruimte ingericht. Tijdens het scannen kunt u meekijken op een flatscreen tv. Het scannen is ongevaarlijk en pijnloos. Aan de hand van dit scanmodel wordt dan een prothese gemaakt.
Modulair socket system

MSS

Een nieuwe methode van aanmeten is de zogenaamde MSS-methode (modulair socket system). De nieuwe prothesekoker wordt dan direct over een liner (siliconen kous) en de stomp aangemeten. Er hoeft niet gegipst te worden en u kunt de definitieve prothese dezelfde dag in gebruik nemen. U bent dus snel weer op de been! Als de instrumentmaker kiest voor deze methode, kunt u de prothese direct gaan testen.
Het maken van de beenprothese

Maken

Als de instrumentmaker gegipst of gescand heeft, moet het gipsmodel nog handmatig bewerkt worden voordat er een prothesekoker gemaakt kan worden. Daarna zal de instrumentmaker de prothese opbouwen. De verschillende onderdelen worden hierbij onder de koker geplaatst.
Het passen van de beenprothese

Passen

Na het aanmeten duurt het ongeveer een week voordat de prothese pasklaar is. U komt dan bij ons terug om de pasvorm van de koker te testen. Het kan zijn dat u eerst een proefkoker krijgt om te testen. Deze proefkoker is doorzichtig zodat wij goed kunnen zien of de pasvorm optimaal is. De prothese is op dit moment nog niet afgewerkt, dus ziet er wat vreemd uit. Dit is tijdelijk. Tijdens het passen kijkt onze instrumentmaker of de pasvorm, de lengte en de stand van de prothese goed zijn en er kunnen nog aanpassingen worden gedaan.
Het testen van de beenprothese

Testen

Na het passen krijgt u de prothese mee naar huis om te testen. Hoe voelt de prothese bij het lopen en zitten? Lukt het om er binnen of buiten mee te lopen en voelt u nog ergens pijn of druk? Het is belangrijk om de tijd dat u de prothese en/of de liner draagt langzaam op te bouwen. Uw instrumentmaker zal u dit ook vertellen. Er kan in overleg met uw fysiotherapeut of onze bewegingsanalist een opbouwschema worden opgesteld. Pas als u tevreden bent over de pasvorm en uitlijning zal de koker definitief gemaakt en afgewerkt worden.
De afwerking van de beenprothese

Afwerken

U kunt bij ons kiezen uit verschillende soorten afwerkingen. Wij gaan er altijd vanuit dat u de prothese niet lang kunt missen en zullen daarom zo snel mogelijk uw prothese afwerken. Overleg altijd even met uw orthopedisch instrumentmaker wat voor u goed uitkomt!

Henk Schouten

474“Ik werd bij De Hoogstraat Orthopedietechniek eindelijk serieus genomen. Er werd daadwerkelijk met volle aandacht en interesse gesproken over oplossingen en dat was nieuw voor me. Er wordt steeds met me meegedacht. Samen kijken we naar oplossingen. Dit gaat in een totaal andere verstandhouding. Er wordt hier meer tijd en aandacht aan me besteed en je wordt hier niet opgejaagd doordat mensen constant op de klok kijken.” Henk Schouten, klant

Meer lezen, klik hier

Direct naar het contactformulier

Bel of mail ons