Menu
beenprothesen2015
sloganbeenprothesen

Opbouw van een prothese

Een beenprothese

Onderdelen

Een prothese is opgebouwd uit veel verschillende onderdelen en bestaat uit:
  • Een prothesekoker
  • Een binnenkoker
  • Een liner
  • Een knie
  • Een buis
  • Een voet
Prothesekoker

Prothesekoker

Elke prothese heeft een buitenkoker. Dit is het gedeelte dat uw been omvat en waar de rest van de prothese aan vast gemaakt wordt. De pasvorm van de koker is voor iedereen uniek. Een prothesekoker maken is daarom maatwerk en handwerk. Uw prothesekoker kan in verschillende kleuren uitgevoerd worden. Veel mensen kiezen voor huidskleur, maar u kunt ook vragen om een andere kleur of print die u mooi vindt.
Liner

Liner

Het kan zijn dat het team met u kiest voor een liner. Dit is een hoes die over uw stomp komt. Het doel van de liner is om de druk op te vangen, de huid van de stomp te beschermen en kleine stompveranderingen op te vangen. Voor de bevestiging van de liner aan de koker zijn diverse oplossingen. Zo hebben we liners met pinsysteem, liners met een touwtje en liners met ringen. Bespreek met uw arts of instrumentmaker welke liner voor u geschikt is.
Protheseknieën

Protheseknie

Er zijn veel protheseknieën op de markt, met verschillende eigenschappen. Wij leveren alle soorten mechanische- en elektronische knieën. De elektronische knieën passen zich automatisch aan, aan uw bewegingen. U kunt daardoor makkelijker een trap of een helling aflopen. De aanpassing van de knie aan de stand van de voet, zorgt ervoor dat u minder snel valt. Aan alle knieën zitten voor- en nadelen. We bekijken samen met u welke knie het best bij u past. Vraag uw instrumentmaker en arts welke knie zij voor u in gedachten hebben en waarom ze juist deze knie willen toepassen.
Verschillende buizen

Buis

De buis vormt de verbinding tussen de buitenkoker of de knie en de prothesevoet. In eerste instantie zal de prothese nog niet afgewerkt zijn en is de buis zichtbaar.
Verschillende prothesevoeten

Prothesevoet

De prothesevoet wordt gekozen aan de hand van uw gewicht, activiteitenpatroon en uw wensen. Het kan zijn dat uw activiteitenniveau laag is. We kiezen dan meestal voor een ‘passieve’ voet. Deze voet voelt stabiel aan. Als u veel buitenshuis loopt en vrij actief bent, zullen we eerder kiezen voor een ‘actievere’ voet. Er bestaan ook voeten waarbij de hakhoogte ingesteld kan worden. Dit is vooral handig als u veel verschillende schoenen draagt en vaak van schoen wisselt. Vraag uw instrumentmaker om advies!

Nicole van Loen

118“Ik maak vooral onder- en bovenbeenprothesen. Van de instrumentmakers krijg ik de informatie, zodat ik aan de slag kan. Het werk bestaat in grote lijnen uit het gieten van de koker, het trekken van een proefkoker en het plaatsen van de eventuele knie. Verder assisteer ik bij het scannen van de benen en het corrigeren van de 3D- modellen in de computer. Dit alles bij elkaar maakt het voor mij een leuke afwisselende baan." Nicole van Loen, Orthopedisch technicus

Meer lezen, klik hier

Direct naar het contactformulier

Bel of mail ons