Menu
Beenprothesen voor kinderen
Beenprothesen kinderen

De instrumentmaker geeft informatie over het onderhoud

Advies

Goed onderhoud van je prothesekoker, binnenkoker, sokken en/of liner is heel belangrijk. Hiermee voorkom je nare geurtjes en –nog belangrijker- infecties van je been door schimmels of bacteriën. Je instrumentmaker geeft je bij aflevering van de prothese adviezen voor gebruik en onderhoud. Op of in de verpakking van de stompsokken en de liners vind je ook gebruiks- en onderhoudsadviezen.
Schoonmaakmiddelen

Onderhoud van de koker

De prothesekoker kun je het best elke dag even schoonmaken met lauwwarm water en eventueel een ph-neutrale zeep. Droog de koker na deze wasbeurt goed af! Je kunt de koker ook schoonmaken met speciale alcohol. Vraag altijd even advies aan je instrumentmaker of dokter. De binnenkoker en liner kun je ook af en toe een nachtje in de vriezer leggen om alle huidschimmels te doden. Dit kan huidirritaties voorkomen.
De knoppen van een wasmachine

Onderhoud van stompkousen en liners

Gebruik elke dag schone stompkousen. Was je stompkousen met de hand of in de wasmachine op maximaal 40 graden Celcius en met een neutraal wasmiddel, zonder wasverzachter. Op de verpakking van de stompkousen staat het wasvoorschrift vermeld. Ook liners moeten elke dag worden schoongemaakt met water en een ph-neutrale zeep. Spoel de liner goed af en laat hem goed drogen. De voorschriften lees je op de verpakking. Heb je vragen? Je instrumentmaker helpt je graag verder.