Beeldmerk Orthopedietechniek De Hoogstraat Utrecht
smartphone
BEENPROTHESEN
voor volwassenen en jongeren
beenprothesen2018

Een beenprothese aanmeten

Meetlint

Meten en gipsen

Een beenprothese moet heel precies om uw been passen. Daarom worden tijdens uw eerste bezoek de maten van uw been opgenomen. Er zijn verschillende manieren waarop we dit kunnen doen. Het kan zijn dat onze orthopedisch instrumentmaker handmatig enkele maten bij u opmeet en vervolgens een gipsafdruk maakt. Wij hebben hiervoor een speciale gipsruimte ingericht.
Scannen van de stomp

Scannen

De nieuwste methode van aanmeten van een beenprothese die we gebruiken is een digitale methode: scannen met behulp van een 3D-scan-apparaat. Voor onze klanten is deze methode fijn omdat er geen gips nodig is! We hebben een speciale scanruimte ingericht. We vinden het belangrijk dat u kunt zien wat we doen. Daarom kunt u tijdens het scannen meekijken op een tv. Het scannen is ongevaarlijk en pijnloos. Aan de hand van dit scanmodel wordt dan een prothese gemaakt.
Modulair socket system

Opbouwen van de prothese

Als de instrumentmaker gegipst of gescand heeft, moet het gipsmodel nog handmatig bewerkt worden voordat er een prothesekoker gemaakt kan worden. Daarna zal de instrumentmaker de prothese opbouwen. De verschillende onderdelen die u met het team gekozen heeft, zoals de prothesevoet en -in het geval van een bovenbeenamputatie een protheseknie- worden hierbij onder de koker geplaatst. De beenprothese is nu exact voor u op maat gemaakt!
Het passen van de beenprothese

Passen

Natuurlijk wilt u de prothese snel gaan gebruiken. Na het aanmeten duurt het ongeveer een week voordat de beenprothese pasklaar is. We testen dan de pasvorm van de koker. Het kan zijn dat u eerst een proefkoker krijgt om te testen. Deze proefkoker is doorzichtig zodat wij goed kunnen zien of de pasvorm optimaal is. De beenprothese is op dit moment nog niet afgewerkt, dus ziet er wat vreemd uit. Dit is tijdelijk. Tijdens het passen kijkt onze instrumentmaker of de pasvorm, de lengte en de stand van de prothese goed zijn en er kunnen nog aanpassingen worden gedaan.
Het passen van de beenprothese

Testen

Na het passen krijgt u de beenprothese mee naar huis om te testen. Hoe voelt de prothese bij het lopen en zitten? Lukt het om er binnen of buiten mee te lopen en voelt u nog ergens pijn of druk? Het is belangrijk om de tijd dat u de beenprothese en/of de liner draagt langzaam op te bouwen. Uw instrumentmaker zal u dit ook vertellen. Er kan in overleg met uw fysiotherapeut of onze bewegingsanalist een opbouwschema worden opgesteld. Pas als u tevreden bent over de pasvorm en uitlijning zal de koker definitief gemaakt en afgewerkt worden.
Het passen van de beenprothese

Afwerken

U kunt bij ons kiezen uit verschillende soorten afwerkingen. Wij gaan er altijd vanuit dat u de prothese niet lang kunt missen en zullen daarom zo snel mogelijk uw prothese afwerken. Overleg altijd even met uw orthopedisch instrumentmaker wat voor u goed uitkomt!

Henk Schouten

474“Ik werd bij De Hoogstraat Orthopedietechniek eindelijk serieus genomen. Er werd daadwerkelijk met volle aandacht en interesse gesproken over oplossingen en dat was nieuw voor me. Er wordt steeds met me meegedacht. Samen kijken we naar oplossingen. Dit gaat in een totaal andere verstandhouding. Er wordt hier meer tijd en aandacht aan me besteed en je wordt hier niet opgejaagd doordat mensen constant op de klok kijken.” Henk Schouten, klant

Meer lezen

Contactformulier

Bel of mail ons