Menu
Armprothesen
armprothesen

armprothesenkinderen018

Slijten en vies worden

Als je een prothese gebruikt dan gaat hij, net als je schoenen, slijten. Hoe snel een prothese slijt hangt een beetje af van hoe vaak je je prothese gebruikt en wat je er allemaal mee doet. Wij geven je bij aflevering van de prothese uitleg over het onderhoud van de prothese. Een prothese is er om te gebruiken. Toch moet je er op sommige momenten een beetje voorzichtig mee zijn. Wij zullen je bij aflevering vertellen wat je er wel en niet mee mag/kunt doen. Als je een handschoen draagt over je prothese, dan zul je zien dat deze in de loop van de tijd vies wordt.
We hebben een speciale folder over onderhoud gemaakt. Die kun je hier downloaden. Als je later nog vragen hebt, kun je ons altijd even mailen of bellen.
armprothesenkinderen016

Handschoen

Was je prothesehand met water en zeep, als je ook je andere hand wast. Zo wordt de handschoen een aantal keren per dag gewassen. Ook al doe je dit steeds, je voorkomt niet helemaal dat de handschoen vies wordt. Inkt kan heel slecht uit de handschoen worden verwijderd. Vraag je instrumentmaker wat de mogelijkheden zijn voor vervanging van de handschoen.
Draag een beschermhandschoen bij werkzaamheden waarbij de handschoen snel vuil wordt of kapot kan gaan. Bijvoorbeeld bij klussen of schilderen. Meestal past een standaard handschoen niet over de prothesehand. Je kunt een handschoen (laten) maken die je over de prothesehandschoen kunt dragen. Je kunt deze bestellen bij onze revalidatietechnicus. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wil je de handschoen zelf maken? In de folder onderhoud prothese vind je een beschrijving.
armprothesenkinderen312

Koker

Je koker kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Als je koker van giethars (harde koker) gemaakt is, dan kun je het beste je koker dagelijks van binnen schoonmaken met een vochtige doek (bij voorkeur elke avond nadat je de prothese hebt uitgedaan). Gebruik eventueel alcohol als je het vuil er niet goed uit krijgt. Dit voorkomt huidirritatie door zweetresten.
Als je koker van siliconen is gemaakt (zacht, flexibel materiaal) raden wij aan de koker van binnen schoon te maken met alcohol. Het materiaal is licht poreus en kan daarom zweet maar ook bodylotion opnemen. Als dit in de koker blijft zitten, kun je daar huidirritatie van krijgen. Ook deze koker bij voorkeur iedere avond schoonmaken.
armprothesenkinderen872

Liner

De liner maak je dagelijks na het dragen schoon met water. Het gebruik van zeep kan huidirritatie veroorzaken. Eventueel kun je jouw instrumentmaker om een onderhoudsboekje van de leverancier vragen. Laat de liner niet binnenstebuiten uitgerold liggen. Dit veroorzaakt soms scheurtjes in de liner. Rol de liner dus altijd weer terug wanneer je hem uittrekt. Plaats de liner eventueel over een standaard om te drogen.